Dit evenement is afgelopen

MOOOV : INSYRIATED

MOOOV : INSYRIATED

Regie: Philippe Van Leeuw België, 2017, 85 minuten

Damascus vandaag. Een moeder van drie kinderen probeert wanhopig om haar familie bijeen te houden, terwijl het buiten bommen regent.

 

Ze leven in constante spanning, angst en gevaar. We zien hoe de familie aan tafel zit en iedereen zich verstaanbaar probeert te maken, boven het gebulder van het oorlogsgeweld uit. Er zijn weinig levensmiddelen of water, maar naar buiten gaan is levensgevaarlijk: overal liggen scherpschutters op de loer.  Terwijl een weemoedige opa zich met zijn kleinkind vermaakt en de dochter in haar kamer met haar vriendje flirt, plannen de bovenburen, een jong stel met een baby, een vlucht naar Europa. Dan weerklinken er dreigende geluiden. Wie klopt er op de deur? Deze film toont mensen in een extreme situatie die op zijn beurt voor extreme emoties en gedrag zorgt. Elke beslissing kan van essentieel belang zijn. Het appartement dat voorheen diende als een liefdevolle thuisbasis, is nu een gevangenis. 

Een claustrofobische, dwingende film van een Belgische regisseur over vierentwintig uur uit het leven van mensen die middenin een oorlogsgebied leven. Na THE DAY GOD WALKED AWAY over een jonge Tutsi-vrouw tijdens de Rwandese genocide is DIT de tweede film van Belgische regisseur Philippe Van Leeuw.

De film won in februari van dit jaar op het filmfestival van Berlijn niet alleen het Europa Cinemas Label, maar ook de prestigeuze Panorama Publieksprijs.