Dit evenement is afgelopen

MOOOV: Chez nous

MOOOV: Chez nous

Lucas Belvaux, België, 2017, 117 minuten

Wijkverpleegster en alleenstaande moeder Pauline Duhez is erg toegewijd, genereus en haar patiënten kunnen altijd op haar rekenen. Voor haar zieke vader, een voormalig vakbondsman en nog steeds communist, zorgt ze ook.

 

Op een dag vraag de arts waar ze al jaren mee werkt, of ze zich kandidaat wil stellen voor de RNP. Aarzelend accepteert ze, ze ziet immers hoe de stad waar ze opgroeide achteruit gaat. Maar de campagne stelt haar zwaar op de proef.

In Frankrijk deed deze film veel stof opwaaien. De RNP lijkt verdacht veel op het Front National. Maar een karikatuur van het Front National is het overigens niet geworden, zoals de partij zelf beweerde na het zien van de trailer. Maar wel een ferme aanklacht, en dan vooral tegen de slinkse manier waarop de partij haar ware aard probeert te verhullen. In de week van de tweede ronde van de Franse verkiezingen heeft deze film een belangrijke rol in de beeldvorming van de Franse politiek.

De kern van de film zit in het actueel en doordringend onderzoek naar hoe populisme ‘goede’ mensen langzaam maar zeker kan bezoedelen. De film laat zien welke stemmen en sentimenten schuilgaan onder de vlag van het populisme en hoe het denken in vijandbeelden steeds gewoner wordt.

Trailer