Dit evenement is afgelopen

Nikolaas Kende & Jolente De Maeyer

Nikolaas Kende & Jolente De Maeyer

Aperitiefconcert

Jolente De Maeyer (Klara voor jonge belofte) en pianist Nikolaas Kende, traden als duo op in alle grote Belgische concertzalen en speelden op binnen- en buitenlandse festivals. Ze brengen werk van Schubert en Beethovens meest dramatische vioolsonate, de Kreutzersonate.

 

Lyriek en dramatiek in het Wenen van begin 19de eeuw, dat is kort samengevat het programma dat het duo Jolente De Maeyer en Nikolaas Kende zullen brengen.

De sonate in la groot, op. 162, schreef Schubert in 1817 schreef. De prachtige lyriek van Schubert wordt hier in toom gehouden door de regels van het Weense classicisme. Toch voelen we hoe Schubert al lijkt te beseffen dat hij eigenlijk thuis hoort in een andere wereld, waar vorm mag woekeren, herhaling diepere betekenis draagt en harmonische losbandigheid geduld wordt. Dit horen we bijvoorbeeld in de rusteloosheid van het scherzo, hernomen in de erg gelijkende finale.

Hierna volgt Beethovens meest dramatische vioolsonate, de Kreutzersonate, die hij 15 jaar eerder componeerde(1802). Beethoven kreeg in die tijd ernstig last van zijn gehoor en hij sloot zich meer en meer af van de buitenwereld. Alle aandacht en kracht gingen naar het componeren; zijn getormenteerde gemoed is duidelijk voelbaar in dit werk. Een meesterwerk, prachtig doorleefd en als geen ander vertolkt door het duo De Maeyer-Kende.

Programma:
F.Schubert: Sonata voor viool en piano in la groot, op. 162, D.574 'Grand Duo'
L. v. Beethoven : Sonata voor viool en piano nr. 9 op. 47 'Kreutzer'

Inleiding:
Fred Brouwers

www.nikolaaskende.com